FCV

Suscribirse a canal de noticias FCV
vela.cat, el canal dels navegants de vela de Catalunya.
Actualizado: hace 10 horas 51 mins

Dimecres de Vela especial "Trimatge d'un creuer en vents portants"

Sáb, 02/16/2019 - 09:36

El pròxim 20 de febrer es celebrarà la cinquena sessió dels Dimecres de Vela de Formació Contínua, especial Trimatge d'un creuer en vents portants. Aquesta sessió aprofundirà sobre la relació entre les veles portants i la major. La xerrada serà a càrrec de Luis Martínez Doreste: Navegant, membre d'una banda de rock i sales manager a North Sails.

Dia: 20 de febrer

Horari: de 18 a 21h

Lloc: Barcelona International Sailing Center*

Preu: Gratuït

Inscripcions obligatòries al web de l'Escola Catalana de Vela. Places limitades.

* Aparcament gratuït

I tu, de què ets... d'spi o de genàker?

30 International Palamós Optimist Trophy

Hace 13 horas 41 mins

Des d'avui fins al pròxim 17 de febrer, la 30 International Palamós Optimist Trophy 2019 omplirà de gom a gom la Badia de Palamós. Aquesta competició, organitzada pel CNCB & Club de Vela Palamós és una de les referències mundials de la classe Optimist i comptarà amb una participació de 550 embarcacions arribades de 30 països.

Els països participants en l'edició d'aquest any del Palamós Optimist Trophy Nations Cup són: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bermuda, Colòmbia, Croàcia, Dinamarca, Espanya, els Estats Units, Estònia, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Israel, Itàlia, Letònia, Lituània, Mèxic, Noruega, Polònia, Portugal, Rússia, Suïssa, Suècia i Ucraïna.

Hi haurà un sol camp de regates en el qual està previst que es donin tres sortides en cadascun dels cinc grups de 110 embarcacions. Els tres primers dies (14-15-16 febrer), seran classificatoris i el diumenge dia 17, en funció de la classificació de cada vaixell en la fase prèvia i si s'han disputat un mínim de quatre mangues, els regatistas quedaran inclosos en els grups Or –que són els que lluitaran pel podi-, Plata, Bronze, Esmeralda i Perla.

Els números en l'aigua del Palamós Optimist Trophy Nations Cup són els següents: Només en el Comitè de Regates hi ha 17 persones distribuïdes en el vaixell principal –quatre-, vaixell visor –tres- i dos vaixells d'arribades –tres cadascun- i dues llanxes de balizadores –quatre- . La resta del personal estarà sobretot centrat a l'apartat de salvament, ja que tractant-se d'una regata amb una participació tan elevada, qualsevol inclemència que pogués sorgir, ser atallada de la forma més ràpida possible.

Així ho explica el director de la competició, Carles Palomares: “Un any més estem molt satisfets per la participació que tanquem en 550 embarcacions per motius logístics i de seguretat. Ho tenim tot preparat perquè el dijous puguem donar les primeres proves”.

Per segon any consecutiu estarà disponible una APP per a dispositius mòbils a través de la qual es podrà seguir la competició amb notificacions i informacions més rellevants, des de l'Anunci i Instruccions de Regata, passant pels resultats en temps real i seguir la flota en viu i en directe des del mateix camp de regates.

L'Associació Espanyola de la Classe Internacional de Optimist (AECIO), farà lliurament de premis final de temporada a Palamós als campions del Circuit Excellence Cup que ha inclòs regates a Vigo, El Port de Santa María, Torrevella i Palamós.

Font: CNCB & CV Palamós

L'Eduardo Bonifacio guanya el XII Trofeu Ganxó de IOM

Mar, 02/12/2019 - 17:54

El regatista de l'Escola de Vela Club Marítim Cubelles, Eduardo Bonifacio, s'emporta el XII Trofeu Ganxó de Vela a Radiocontrol, celebrat i organitzat pel Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols. El podi l'han completat l'Emilio González i el Ramon Soler, també del CM Cubelles. La regata s'ha disputat amb unes condicions fortes de vent. Aquesta prova és puntuable pel Campionat de Catalunya de IOM. Enhorabona als guanyadors, participants i al Club per l'organització!

Presentació del 30 International Palamós Optimist Trophy - 14 Nations Cup

Mar, 02/12/2019 - 16:03

El 30 International Palamós Optimist Trophy-14 Nations Cup, regata que se celebrarà en aigües de la badia de Palamós del 14 al 17 de febrer, comptarà un any més amb 550 vaixells –el màxim permès pels organitzadors- procedents de 30 països. S’ha presentat aquest migdia a l’Espai del Peix de Palamós.

La regata palamosina és un referent mundial, i ho demostra el fet que des de fa més de dos mesos que es va tancar la inscripció després d’arribar-se al màxim permès per l’organització de, 550 vaixells, i se n’han quedat més de 100 en llista d’espera i deixarà un any més un impacte econòmic de forma directa de prop mig milió d’euros.

Es tracta de la segona regata més nombrosa del món en vaixells –Optimist- d’una mateixa classe, després del Lago di Garda Meeting Optimist (Itàlia). La AECIO l’ha escollit com a regata final del prestigiós circuit Optimist Excellence Cup.

Miquel Aviñó, vice-president del Club Nàutic Costa Brava-Vela Palamós (CNCB-VP), organitzador de la regata, ha fet un repàs del principals números en quan a la participació i ha destacat les dues grans novetats: “Un any més estem molt satisfets de la participació a la regata i esperem donar el màxim i poder disputar el màxim de proves, ja que hi haurà fins a cinc grups amb 110 vaixells cadascú d’ells”, per segon any la regata podrà seguir-se en temps real a través d’internet i una APP per a dispositius mòbils “per la que es podrà seguir en viu la competició amb notificacions amb les informacions més rellevants, amb resultats en temps real y poder seguir la flota i a cada regatista de forma individualitzada en viu i en directe”.

Josep Pujols, representant de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, ha destacat el fet que “és una prova de moltíssima qualitat i quantitat. Aquí hi haurà regatistes que aviat formaran part de l’èlit de la vela mundial ” i ha afegit que “una competició d’aquestes característiques ha de comptar amb una organització excel·lent, ho demostra el fet que cada any l’inscripció es tanca més aviat a causa del gran volum de regatistes que hi volen participar”. Carles Salgas, disputat d’esports, ha estat el representant per part de la Diputació de Girona, on ha destacat que “per Girona, el Baix Empordà i Palamós, tenir una regata d’aquest nivell on es sumen 550 regatistes, 100 entrenadors i 800 acompanyants, faci que ja no sigui no només un esdeveniment esportiu, sinó també turístic, on es calcula que cada any deixen a les nostres contrades més de 350.000 euros d’impacte directe, i que al llarg d’aquests 30 anys sumen més de 7 milions d’euros en el sector serveis com l’hosteleria i el comerç ja no només de Palamós, sinó de tot l’entorn”.

Josep Maria Isern, vicepresident de la Federació Catalana de Vela, ha deixat molt clar “molts clubs voldrien organitzar regates com les fa cada any el Club Nàutic Costa Brava/Vela Palamós, molts ho han intentat i no ho han aconseguit. No és a l’abast de tothom tenir la segona regata més nombrosa del món, i Palamós la te cada any”.

Lluís Puig, alcalde de Palamós, ha tancat l’acte celebrat l’Espai del Peix, destacant “l’excel.lència de l’organització i de l’equip humà que hi ha al darrera, si no fos per ells, seria impossible. És una regata per apostar-hi en el present i en el futur”.

La logística per a una regata d`aquestes característiques no és gens fàcil. Per començar com les instal·lacions del Club Nàutic Costa Brava-Vela Palamós, organitzador del International Palamós Optimist Trophy, no poden acollir a un nombre tan elevat d`embarcacions, per petites que puguin ser les d’Optimist. Tot es concentra a la platja de Palamós, un espai ampli, molt gran i sobretot còmode per als participants i acompanyants, ja que compta amb tots els serveis necessaris i és al mateix centre de la ciutat, la qual cosa fa que sigui molt més accessible tant per als participants com per a la resta de públic.

Font: CNCB & CV Palamós

 

 

Guillem Segú en RS:X S19 i Artur Antona en Techno 293 S15, bronzes a la Copa d'Espanya de Windsurf

Mar, 02/12/2019 - 15:22

Del 8 al 10 de febrer s'ha disputat a Gran Canària la Copa d'Espanya de Windsurf per les classes Techno 293, en categoria S17 i S15, i RS:X en categoria S19. Els representants de la Vela Catalana han fet un gran paper, destacant als windsurfistes del CN Salou, Guillem Segú i Artur Antona, que van aconseguir el bronze en RS:X i Techno 293, respectivament. Els resultats complets de la flota catalana desplaçada han estat:

 

Techno 293 S15:

- Artur Antona del CN Salou, 3r

Techno 293 S17:

- Xavi Jofre del CN Salou, 8è

- Àlex Martí del Club Marítim Altafulla, 14è

- Natàlia de Francisco del Club Náutico El Balís, 21a

- Pol Nomdedeu del CM Altafulla, 22è

- Júlia Gómez del CN Balís, 29a

RS:X:

- Guillem Segú del CN Salou, 3r

- Ferran Jurado del CN Salou, 5è

- Javier Simó del CN Balís, 17è

Marcelo Cairo i Max Urquizu, plata i bronze S21 a la Copa d'Espanya de Làser Stàndard

Mar, 02/12/2019 - 13:37

Emmarcada dintre de la Comunitat Valenciana Olympic Week celebrada del 7 al 10 de febrer, s'ha disputat la Copa d'Espanya de Làser Stàndard amb la proclamació, en categoria S21, de Marcelo Cairo, regatista del CN Cambrils, com a subcampió i de Max Urquizu, del CN Vilassar de Mar, com a tercer classificat. La competició ha estat molt igualada i els marges entre els cinc primers classificats ha estat mínim. A més a més, en Marcelo ha conseguit una destacada 7a posició a la general i en Max, una 11a.

Els altres representants de la Vela Catalana de Làser Stàndard també han tingut una destacada actuació:

- Matias Sabaté del CN Masnou, 5è absolut

- Xavi Tous del CN Garraf 9è absolut

- Víctor Simó del CN Vilassar de Mar, 13è absolut i 4t S21

Enhorabona a tota la flota desplaçada!

Gran actuació de la Vela Catalana a la Comunitat Valenciana Olympic Week

Mar, 02/12/2019 - 12:27

Del 7 al 10 de març s'ha disputat la Comunitat Valenciana Olympic Week. Aquesta competició de Vela Olímpica s'ha dut a terme en quatre seus (Alacant, Torrevieja, Xàbia i València) i ha acollit un total de 95 proves que han estat marcades per la variant de condicions meteorològiques que han condicionat el programa i no ho han posat gens fàcil als regatistes.

Malgrat l'exigència de la competició i les complicades condicions meteorològiques, l'actuació de la Vela Catalana ha estat molt positiva, destacant el subcampionat S21 de Marcelo Cairo, regatista del CN Cambrils, en la Copa d'Espanya de Làser Stàndard i la tercera posició de Max Urquizu, del CN Vilassar de Mar, en la mateixa competició. A més a més, també s'ha de destacar la 2a i 3a posició aconseguida en la classe 2.4 de Vela Adaptada per Paco Llobet, del CN Arenys de Mar, i Jordi Cargol, CNCB & CV Palamós; la 2a posició del regatista del CN Escala, Marc Verdaguer, en classe A; la 3a posició absoluta i 2a fèmina  de Laura Oliva del CN Vilassar; la 3a posició de Sandro Portune, del CN Salou, en Techno 293 S15; i la 3a posició d'Alejandro Rivera, del CV Blanes, en la prova puntuable per la Copa d'Espanya de Raceboard.

 

Copa d'Espanya Làser Stàndard:

- Marcelo Cairo del CN Cambrils, 7è absolut i 2n S21

- Matias Sabaté del Club Nàutic Masnou, 5è absolut

- Xavi Tous del CN Garraf, 9è absolut

- Max Urquizu del CN Vilassar de Mar, 11è absolut i 3r S21

- Víctor Simó del CN Vilassar de Mar, 13è absolut i 4t S21

Làser Radial:

- Laura Oliva del CN Vilassar de Mar, 3a absoluta i 2a fèmina

- Francesc Martínez del CN Garraf, 15è absolut

- Virginia Guillermo del CN Garraf, 16a absoluta i 5a fèmina

- Gonzalo Pablos del CN Vilanova 18è absolut

- Nic Catalán del CN Garraf, 46è

- Gerard Martínez del CN Garraf, 58è

Làser 4.7:

- Arnau Gelpí del CN El Balís, 6è absolut

- Giulio Zunino del CN El Balís, 17è absolut i 2n S16

- Mariona Rahola del CN El Balís, 18a absoluta

- Laura Pedraza del CN Masnou, 20a absoluta i 1a fèmina S16

- Gregorio de Urdanibia del CN Masnou, 22è absolut

- Pol Font del CN Arenys de Mar, 50è absolut

- Alfredo Genoni del CN Masnou, 77è absolut

Techno 293 S15:

- Sandro Portune del CN Salou, 3r

Techno 293 S17:

- Alba Molina del CN Salou, 6a absoluta i 3a fèmina

Prova de la Copa d'Espanya de Raceboard:

- Alejandro Rivera del CV Blanes, 3r

- Ramon Batista del CN Salou, 6è

- Laura Cabezas del CN Salou, 8è

- Fabio Portune del CN Salou, 10è

- Ariadna Barbier del CN Salou, 15a

- Albert Batista del CN Salou, 20è

- Roger Cabezas del CN Salou, 22è

2.4:

- Paco Llobet del CN Arenys de Mar, 2n

- Jordi Cargol CNCB & CV Palamós, 3r

Finn:

- Gerardo Seeliger del RCNB, 7è absolut i 1r Legend

- Jose Maria Pujadas del CN Aiguablava, 8è absolut i 1r Grand Grand Màster

- Jesús Turró del CN Vilassar de Mar, 9è absolut i 2n Grand Grand Màster

- Miguel Álvarez del CV Calella, 10è absolut i 2n Legend

- Pau Bruguera del CN Balís, 11è absolut i 1r Grand Màster

- Josep Duran del CN Aiguablava, 12è absolut i 2n Grand Màster

- Jose Luis Castells del RCMB, 13è i 3r Grand Grand Màster

- Albert Granyena del CN Bétulo, 14è absolut i 3r Màster

Classe A:

- Marc Verdaguer del CN Escala, 2n absolut

Enhorabona a totes i tots els catalans desplaçats a la Comunitat Valenciana!

Podeu consultar els resultats complets en: www.cvolympicweek.com

Lliga Vela Catalana - Anunci de Regata

Sáb, 02/09/2019 - 13:32

Us informem que ja està disponible l’Anunci de Regata de la Lliga Vela Catalana.

Podeu descarregar-lo aquí

II Jornades Tècniques per Escoles de Vela - 20 i 21 de març

Vie, 02/08/2019 - 16:47

Enguany la Federació Catalana de vela organitzarà les segones Jornades Tècniques per Escoles de Vela els pròxims 20 i 21 de març en el Barcelona International Sailing Center (BISC). Dos dies en els quals les Escoles de Vela reconegudes per la Federació gaudiran d’unes ponències participatives, impartides per professionals del sector que aportaran la seva experiència i coneixements, mitjançant col·loquis, casos d’èxit i grups de treball

Aquestes jornades, celebrades per primera vegada l’any 2017, són bianuals i fruit de la bona acollida que van tenir a la primera edició. Cal recordar que, de la mateixa manera, el Congrés de la Vela també és de caràcter bianual i que al 2020 se celebrarà la segona edició.

Pròximament us donarem més informació*

* Web (jornades.vela.cat) encara no operatiu

Euro Laser Màsters Cup 2019 - CV Calella (del 4 al 7 d'abril)

Vie, 02/08/2019 - 13:33

A dos mesos de l'inici de l'Euro Laser Màsters Cup 2019 - XIII Trofeu Calella Palafrugell -Memorial Pitus Jiménez, més de mig centenar de laseristes s'han inscrit a la regata, la qual cosa confirma les bones expectatives de participació, consolidant-se, un any més, com la regata de referència europea del Laser Màster.

 

El proper 4 d'abril s'obrirà de nou aquesta competició, que reuneix els més destacats laseristes, tant europeus com molts vinguts d'altres continents, per gaudir en companyia dels seus amics esportistes. Aquesta prova que es disputa en el marc de la bonica badia de Calella de Palafrugell.

Molts inscrits són assidus d'aquesta prova. Entre els inscrits hi trobem el Great Grand Màster, l'alemany Michael Niessen, que ha estat el primer a inaugurar la llista d'inscrits, i és un fidel participant de la prova de Calella de Palafrugell des de fa molts anys.

També, com a número 2 de la llista, també hi trobem el veterà francès Jean-Pierre Vogstenperger, així com Gerard de Roffignac, o la fèmina Isabelle Arnoux, els anglesos Michael Hicks i Alan Davis o l’argentí Juan Garcia del Club Regatas La Plata.

Entre els regatistes espanyols cal destacar les inscripcions d'Asunción Fernández, del RCN Madrid, dels seus companys de club Javier Echavarri i David Peralta, l'andalusa Victoria Merelo del CN ​​Marítimo de Benalmadena, juntament amb Alejandro Peguero, i Felix Baratech, del mateix club, el basc Txema Garcia, del RCN San Sebastian, Michel Majon del CN ​​Altea o Ortega del CN ​​Portman.

Per descomptat la inscripció de màsters catalans i locals és molt destacada. La flota procedent del CN ​​el Masnou, amb Mònica Azón, Carles Jané, Miguel Noguer, Ignasi Martorell, del CN ​​Vilassar Juan Grau Cases, Albert Anglada, Alfredo Vázquez del CN ​​Bétulo, amb Xavier Boluda del CN ​​el Balís.

Entre els 'locals' estan Pep Campi, Miquel Álvarez, Toni Roig, Josep Ferrés, Pere Jiménez, tots del CV Calella, club organitzador de la prova o de Jose Luis Doreste del CN ​​Port d'Aro.

El màster del Club Vela Calella és un exemple d'èxit en com una regata pot convertir-se en un referent en l'esport destinat als esportistes màster, que cada vegada és més dinàmic i nombrós. Aquesta prova europea del Laser, organitzada pel Club Vela Calella, s'ha convertit en una de les més emblemàtiques de la classe Laser a nivell internacional, sent una de les sèries amb més participació, amb regatistes procedents de tot Europa.

Font: CV Calella

IV Trofeu President de Làser en el CN Garraf

Mar, 02/05/2019 - 13:49

El cap de setmana del 2 i 3 de Febrer s’ha celebrat al CN Garraf el IV Trofeu President de la Classe Làser, on hi han participat les categories de Làser 4.7 i Làser Radial.

El dissabte es van fer les 3 proves programades, amb unes condicions de vent molt dures i variables, cosa que va complicar molt la feina dels equips tècnics d’aigua (Comitès, Balissadors, Arribades,....). Es van mesurar puntes de fins 37 Kts. Tot i això, força vaixells que van aconseguir finalitzar les 3 proves.

 

A l’última jornada i amb unes previsions complicades en quan a la direcció i intensitat del vent, el Comitè ha intentat fer alguna prova, però els constants canvis de vent ho han fet del tot impossible. S’ha aconseguit fer una sortida vàlida per la classe Radial, però amb bon criteri, s’ha hagut d’anul·lar just abans de finalitzar la primera empopada.

A les 17h, s’ha fet el repartiment de premis amb la presència del President de la Federació, Xavier Torres, el Comodor i Vicepresident del CN Garraf Rafael Moron, el director esportiu de Garraf Toni Rivas i el Secretari de Classe de Laser Jaime Menescal.

Resultats:

Podi masculí Làser 4.7:

1r - Miguel Cairo del CN Salou

2n - Gregorio de Urdanibia del Club Nàutic Masnou

3r - Giulio Zunino del Club Náutico El Balís

1r S16 - Miguel Cairo

1r S18 - Gregorio de Urdanibia

Podi femení Làser 4.7:

1a - Mariona Rahola del CN El Balís

2a - Marina Farré del Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

3a - Cristina Rusiñol del CN Sant Feliu de Guíxols

1a S16 - Laura Pedraza del CN Masnou

1a S18 - Mariona Rahola

Podi masculí Làser Radial:

1r - Javier Amondarain

2n - Ricard Castellví del CN Cambrils

3r - Oriol Riera del CN Masnou

1r S21 - Javier Amondarain

Podi femení Làser Radial:

1a - Èlia Miquel del Club Nàutic Vilassar de Mar

2a - Valentina Menescal del CN Vilassar de Mar

1a S21 - Èlia Miquel

Resultats complets: https://bit.ly/2t6mYKE

Font i imatge: CN Garraf

Jordi Xammar, Or a la World Cup Series de Miami

Mar, 02/05/2019 - 11:17

Del 27 de gener al 3 de febrer, s'ha celebrat a Miami la primera prova del circuit World Cup Series de Vela Olímpica, que organitza la World Sailing. Una prova en què Jordi Xammar, regatista del CN Cambrils, ha estat protagonista aconseguint l'Or en 470, juntament amb el seu company d'equip, el gallec Nico Rodríguez.

Xammar va arribar a la fase de la Medal Race com a líder, després de la penalització imposada als suecs Anton Dahlberg i Frederik Bergsrtom per una desqualificació en la segona regata del dissabte que els va fer baixar al segon lloc quedant-se a 4 punts de l’equip del regatista del Club.

Xammar tanca una setmana farcida d'èxits, ja que aquesta victòria ha sigut dos dies després de ser escollit a la 52a Festa de la Vela Catalana com a Millor Navegant del 2018 en categoria masculina. Cal destacar que la guanyadora d'aquest guardó en categoria femenina, la Bàrbara Cornudella, juntament amb Sara López, regatistes del CN El Balís, també ha participat en la World Cup Series de Miami i ha aconseguit una més que meritòria 10a posició en 470 femení.

En aquesta prova hi han participat 665 regatistes, de 62 països d’arreu del món i 450 embarcacions, entre els quals hi havia 34 medallistes olímpics. La participació de la Vela Catalana ha estat molt positiva:

- Mitch i Rita Booth, del CNCB & CV Palamós, 20ns en Nacra 17

- Florian Trittel, del CN El Balís, 13è en Nacra 17.

- Món Cañellas, del CN Cambrils, 65è en Làser.

- Marta i Carla Munté, del CN Cambrils, 24es en 49er FX.

Des de la Federació volem donar l'enhorabona a totes i tots els representants de la Vela Catalana.

La Festa de la Vela Catalana tanca una edició inoblidable

Sáb, 02/02/2019 - 14:40

Avui, divendres 1 de febrer, la 52a edició de la Festa de la Vela Catalana ha reconegut, a la Sala Comillas del Museu Marítim de Barcelona, els fruits aconseguits durant l’any 2018 i, sobretot, ha reconegut l’esforç, el sacrifici i l’esperit competitiu dels navegants catalans; dels Clubs i de les Escoles de Vela que fan possible tots els seus èxits. També s’ha reconegut a totes les institucions que treballen conjuntament amb la Vela Catalana en el desenvolupament de programes de Vela Social, aportant el seu granet de sorra, i sobretot de mar, per construir un món millor per a tothom. I és que aquesta ha estat una temporada carregada d’èxits: 7 podis mundials, 19 podis europeus, 16 Campionats d’Espanya i més de 20 Campions de Catalunya. A més, s’han celebrat més de 800 regates i s’han desenvolupat 6 programes de Responsabilitat Social Corporativa.

 

A la gala hi han assistit al voltant d'unes 400 persones que - juntament amb les votacions dels Directors Esportius, Jutges i Tècnics de la Vela Catalana - han votat i escollit a Jordi Xammar del CN Cambrils i a Bàrbara Cornudella del CN El Balís com a Millors Navegants del 2018.

En aquesta edició la Festa de la Vela Catalana, a més a més de vestir-se amb les seves millors gales, també ha lluït la seva cara més social. I és que, enguany, la Vela Social - conjuntament amb els èxits esportius - ha estat protagonista de l’esdeveniment. Tant és així que, com a novetat, s’ha inclòs un nou bloc - anomenat “Guardons de Vela Social” - dedicat exclusivament a reconèixer la tasca que Clubs, Administracions, Ajuntaments, Fundacions i Entitats desenvolupen conjuntament amb la Federació, amb l’objectiu de contribuir a construir un món més confortable, accesible, igualitari i equilibrat en l’àmbit econòmic, ambiental i dels drets humans. Aquest bloc s’ha dividit en 5 apartats, que responen als programes de Vela Social que desenvolupa la Federació: la Vela Escolar, la Vela Inclusiva, la Vela d’Igualtat, Vela d’Inserció i Vela Sostenible.

A més a més, cal recordar que s’ha lliurat els premis a tots aquells regatistes que el 2018 van aconseguir Campionats de Catalunya, d'Espanya i podis europeus i mundials en creuers i vela lleugera, i s’han atorgat distincions especials a comodors, secretaris de classe, creueristes, distincions d'honor, mitjà de comunicació i a tots aquells Clubs que complien 50 i 75 anys. També s’ha reconegut la gran tasca que duen a terme els clubs catalans amb les Veles de Platí, Or, Argent i Bronze.

L'acte s’ha desenvolupat en un entorn molt distès, d'amistat, somriures i moments emotius que han convertit la festa en una bona estona en família, la família de la Vela Catalana. A l’esdeveniment hi han assistit autoritats polítiques, ex presidents, clubs, col·laboradors, entitats, regatistes, navegants, jutges, tècnics i jutges.

Des de la Federació Catalana de Vela volem agrair Generalitat de Catalunya, i en especial al Consell Català de l’Esport i al seu secretari - per estar sempre al nostre costat, consolidant Catalunya com un país de mar, un país de vela - i del Museu Marítim de Barcelona, així com als col·laboradors: Kronos ,Unión Suiza i totes les institucions i entitats que ens han donat del seu recolzament!

Aprofitem per agrair a totes i tots els assistents que avui ens han acompanyat! Al següent enllaç trobareu el premiats de la 52a Festa de la Vela Catalana.

Podeu veure les millors imatges de la gala al Flickr de la Federació.

Tot a punt, per a celebrar una 52a Festa de la Vela Catalana inoblidable!

Sáb, 02/02/2019 - 12:04

Avui, a partir de les 18h, la Vela Catalana té una cita a la Sala Comillas del Museu Marítim de Barcelona: la 52a Festa de la Vela Catalana. Una edició farcida d’èxits esportius i socials on, des de la Federació, reconeixerem una gran temporada: Campions del Món, d’Europa, d’Espanya i de Catalunya, persones distingides per les seves activitats en favor de l’esport de la vela i projectes socials realitzats en diferents Clubs, Escoles de Vela i Entitats de Catalunya. A més a més, avui coneixerem al i la Millor Navegant del 2018 i es lliuraran, com a novetat, els guardons de Vela Social.

Si encara no t’hi has inscrit, encara ets a temps: http://festa.vela.cat

La Festa de la Vela Catalana, més social que mai!

Jue, 01/31/2019 - 18:37

Aquest any la Festa de la Vela Catalana, a més a més de vestir-se amb les seves millors gales, lluirà la seva cara més social. I és que, enguany, la Vela Social - conjuntament amb els èxits esportius - serà protagonista de l’esdeveniment. Tant és així que, com a novetat, la Festa de la Vela Catalana inclourà un nou bloc - anomenat “Guardons de Vela Social” - dedicat exclusivament a reconèixer la tasca que Clubs, Administracions, Ajuntaments, Fundacions i Entitats desenvolupen conjuntament amb la Federació, amb l’objectiu de contribuir a construir un món més confortable, accesible, igualitari i equilibrat en l’àmbit econòmic, ambiental i dels drets humans.

Aquest bloc estarà dividit en 5 apartats, que responen als programes de Vela Social que desenvolupa la Federació: la Vela Escolar, la Vela Inclusiva, la Vela d’Igualtat, Vela d’Inserció i Vela Sostenible. Si encara no els coneixes, te’ls presentem a continuació:

Vela Escolar

Els projectes Esport Blau Escolar i Esports de Mar de Barcelona treballen per potenciar la pràctica de l’esport de la vela als Centres Educatius del litoral català, en horari lectiu. Dos projectes de Vela Escolar que la Federació desenvolupa conjuntament amb els Clubs, el Departament d’Ensenyament i els Consells Esportius de Catalunya.

Vela Inclusiva

Treballa per garantir que la igualtat d’oportunitats, a més d’un dret universal, sigui una realitat per col·lectius amb diversitat funcional. Una tasca amb la que ja fa molt de temps que els Clubs catalans es van comprometre i que, a dia d’avui, podem dir que, a Catalunya, la vela és un esport empàtic i inclusiu amb tots els col·lectius, que obre les seves portes a totes i tots.

Vela d’Igualtat

Pretén lluitar contra la desigualtat de gènere, arribant a una situació d’igualtat real i demostrar que la vela està a l’abast de tots dos gèneres, una premisa que s’ha fet realitat gràcies al projecte “Suma’t a la Vela d’Igualtat” que, a bord del SailOne Mundus i gràcies a la col·laboració de la Fundació Catalana de l’Esport, ha posat en valor que l’esport de la Vela no entén de desigualtats. També cal destacar la gran tasca que es desenvolupa amb el projecte “Infants i Veles” que busca crear vincle entre mares i fills i filles que han patit violència de gènere.

Vela d’Inserció

Té com a objectiu la inserció laboral a través de l’esport de la vela de joves en risc d’exclusió social de entre 16 a 25 anys. Un programa que s’inicia al 2013 amb l’InserVela i que ha aconseguit que al voltant d’un 60% dels participants hagin trobat feina relacionada amb el sector nàutic. Ara, amb el projecte InserMar, s’estima que vora el 80% dels participants aconseguiran feina. Cal destacar la figura dels ajuntaments dels municipis dels Clubs que realitzen aquestes activitats, la Fundació Alisio que col·labora en l’InserVela del Reial Club Marítim de Barcelona i CODEC - Empresa d’Inserció Laboral de la Fundació CARES- en el projecte InserMar que duu a terme en el Centre Municipal de Vela de Barcelona.

Vela Sostenible

Aquest 2018, la Federació ha desenvolupat tres projectes de Vela Sostenible: El Manual de Bones Pràctiques del Navegant vers el medi ambient i marí, el Green Sailing i Aprenem a ser sostenibles. Tres projectes desenvolupat gràcies al compromís dels Clubs, al suport de Direcció General de Pesca i Afers Marítims, i també a Ports de la Generalitat, que desprenen entusiasme, respecte cap al medi ambient i marí i, sobretot, molt d’optimisme. Perquè, si totes i tots ens hi sumem, aconseguirem torna-li tot allò que el mar ens dóna.

Si voleu conèixer els Clubs i Ajuntaments participants en aquests programes entreu a: http://festa.vela.cat/wp-content/uploads/2019/01/230119_llista-premiats.pdf

Molt bon clima al Dimecres de Vela especial meteorologia

Jue, 01/31/2019 - 15:38

Avui, 30 de gener, s'ha celebrat la quarta sessió dels Dimecres de la Vela de Formació Contínua al Decathlon del Centre Comercial de l'Illa Diagonal. La sessió d'avui ha estat a càrrec de l'Enric Agud i la temàtica ha estat "Fenòmens meteorològics que ens podem trobar al llarg de l'any en una travessa pel mar". Els més de 50 assistents  han conegut de primera mà els fenòmens estacionals més destacats com la formació de boires marines; els temporals de tramuntana i llevant, els pantans baromètrics; les mànegues marines; les tempestes; i els models numèrics, entre d’altres.

La temàtica del pròxim Dimecres de Vela serà "Trimatge d'un creuer en vents portants: spi versus genàker". Se celebrarà el 13 de febrer en el Barcelona International Sailing Center. Pròximament us donarem més informació.

Gràcies a totes i tots els assistents!

La Lliga de la Vela Catalana ja és una realitat

Mié, 01/30/2019 - 15:47

Des de la Federació Catalana de Vela, conjuntament amb el CN l’Escala i el CN Vilanova, s’està organitzant la Lliga de la Vela Catalana. Una competició on els equips participants defensaran els colors del seu Club en unes fases classificatòries per passar a una fase final.

Aquesta lliga, reservada per a Monotips, constarà de dues fases: les classificatòries - que es celebraran al CN Vilanova i al CN l’Escala - i la fase final - a la que hi accediran els millors de les fases prèvies - que es disputarà al CN Vilanova.

Les premisses de la lliga seran:

- Les embarcacions seran Monotips (J70 i J80)

- Els 4 membres de l’equip hauran de tenir llicència del mateix Club.

- Les embarcacions seran cedides per cada Club organitzador i seran sortejades abans d’iniciar-se la regata.

- Les regates tindran un format Round Robin, on es competirà en flota.

- Les regates seran arbitrades.

- Tant els guanyadors de les fases classificatòries com el guanyador de la fase final tindran un premi econòmic.

Pròximament publicarem l’anunci de regates per inscriure-us.

Ja podeu anar formant el vostre equip!

La Vela Catalana, a per totes a la World Cup Series de Miami

Mar, 01/29/2019 - 00:00

Des d'avui, i fins el pròxim 3 de febrer, la Vela Catalana té una cita a la World Cup Series de Miami, primera prova del circuit de vela de 2019 que organitza la World Sailing.

Els representants catalans són:

- Jordi Xammar, del CN Cambrils, en 470 masculí.

- Bàrbara Cornudella i Sara López , del CN El Balís, en 470 femení.

- Mitch i Rita Booth, del CNCB & CV Palamós, en Nacra17.

- Florian Trittel, del CN El Balís, en Nacra17.

- Món Cañellas, del CN Cambrils, en Làser Standard.

- Carla i Marta Munté, del CN Cambrils, en 49er FX.

Avui, dia 29 de gener, s'iniciaran les proves per a les classes 49er, 49er FX, Nacra 17 i RS:X masculí i femení. El dimecres 30 s'incorporaran a la competició els 470 masculí i femení, Làser, Làser Radial i Finn. El dissabte 2 i 3 de febrer es disputaran les Medal Races.

Des de la Federació Catalana de Vela els hi desitgem a totes i tots molta sort!

En una setmana arranca la Festa de la Vela Catalana

Vie, 01/25/2019 - 18:19

En una setmana arranca la Festa de la Vela Catalana, que se celebrarà en el Museu Marítim de Barcelona. Si encara no t'hi has inscrit entra a http://festa.vela.cat

Una celebració on els Directius de Clubs, els Tècnics i els Jutges de la Vela Catalana tenen molt a dir en l'elecció del Millor Navegant del 2018. Si formes part d'aquest col·lectiu, i vas tramitar la llicència durant el 2018, entra a https://bit.ly/2G0liub i digues la teva.

Coneix els nominats i els seus mèrits esportius aquí: https://bit.ly/2TgFg7C

Us hi esperem a totes i tots!

L’InserMar suma una nova aliança: la UVic - Universitat Central de Catalunya

Vie, 01/25/2019 - 10:04

El passat 10 d’octubre la Federació Catalana de Vela i CODEC - empresa d’inserció laboral de la Fundació Cares - signaven un primer conveni de col·laboració per posar en marxa el projecte InserMar de Vela Social. Una iniciativa que agafa el model del projecte InserVela - organitzat des del 2013 per la Federació i que té com a objectiu la inserció laboral a través de l’esport de la vela de joves en risc d’exclusió social de entre 18 i 25 anys - i li afegeix un plus de valor, l’ampliació de la formació cap al manteniment d’embarcacions i la preparació de tots aquests nois i noies per entrar al món laboral.

 

3 mesos més tard, aquesta iniciativa suma un nou navegant en aquesta travessa tan apassionant i, sobretot, necessària: La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Aquesta aliança neix per tal generar documentació científica en relació als objectius del projecte, ja que en el sector social és una mancança, i així poder certificar les accions que s’hi realitzin i els resultats, i poder-ne extreure oportunitats de millora.

El projecte InserMar s’ha iniciat amb 12 joves d’entre 18 i 25 anys que realitzen una formació en navegació, coneixement del món de la vela i manteniment de les naus que sumarà més de 325 hores. Durant el desenvolupament del projecte, entre el setembre del 2018 i el juliol del 2020, es realitza un seguiment continuat al lloc de formació orientat a garantir que els alumnes adquireixin els coneixements i els hàbits laborals necessaris que facilitin la seva inserció en una empresa del sector. Per la seva banda, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, conjuntament amb CODEC, realitza una recerca durant tot els procés de formació i inserció laboral destinada a analitzar com el projecte InserMar ajuda a millorar l’autoestima i la satisfacció en la recerca de feina, i a avaluar l’ocupabilitat dels participants als 6 i 12 mesos de la seva finalització.

La signatura del conveni l'han signat la Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona i del Grup CARES; l'Helena Borbón, administradora de l’Empresa d’Inserció CODEC (Fundació CARES); el Xavier Torres, president de la Federació Catalana de Vela; i el Josep-Eladi Baños, rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

“Amb aquest conveni fem passes conjuntes per desenvolupar un model i per ampliar la proposta a altres beneficiaris. Ara són 12 els joves que se’n beneficien, però la nostra ambició és que aquest pilot pugui anar més enllà i sigui reproduïble en altres àmbits”, ha declarat la presidenta del Port de Barcelona i del Grup CARES, Mercè Conesa.

Per la seva banda, el rector Josep-Eladi Baños ha recordat que la responsabilitat de la Universitat “és transferir, a través de la investigació i de la transmissió de coneixement, projectes específics i singulars com InserMar”. “La tasca que ha de dur a terme el grup de recerca es justifica per la necessitat de conèixer el impacte dels projectes d’inserció laboral entre els usuaris. La literatura científica reporta molts estudis descriptius, però no de recerca. L’objectiu és captar la realitat social i cultural d’un grup determinat”, ha afegit el rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

El president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, ha declarat: “La Federació Catalana té la responsabilitat de formar navegants i, sobretot, persones mitjançant tots els valors implícits en l’esport de la vela”. “Amb aquesta aliança amb el Grup CARES i la UVIC-UCC, s’ha trobat l’excel·lència per poder contribuir que tot aquest col·lectiu de joves tinguin les capacitats i les oportunitats necessàries per entrar al mercat laboral”. El president de la Federació ha afegit que InserMar “és molt més que una primera aproximació al món nàutic, és l’inici d’una relació per a tota la vida amb el mar”.

 

Páginas